陳同佳昨去信林鄭要求政府協助赴台灣自首,引起網民熱烈討論,有網民指出勸喻陳同佳自首的牧師是「超紅」人士,更道出這次舉動其實是政府的陰謀。

《陳同佳返台自首絕對係伏》

//我擔心緊係用政府名義送過去
因為依家係條仆佳去信林鄭自首
係直接關政府部門事

如果用政府資源送佢走 such like警察陪同
送完佢返台灣 而台灣又收人
之後林鄭再話《逃條》只適用於自首犯人呢?

咁係exact7ly同依家送佢走一樣
由呢個“先例“可以引起好大問題

他日警察先拉人
之後求其整份文件就話犯人通知咗香港警察
就送佢返大陸 過左境就係神仙
惡過你新屋嶺都仲得//

 

《陳同佳自首係因為有牧師勸喻 而牧師身份亦係北京市政協委員

//跟據共狗01所講,今次佢肯去台灣自首係因為受到勸喻,中間有一個出面人,就係管浩鳴

《星島日報》引述消息指有牧師勸服陳同佳獲釋到台灣自首,獲陳「原則上同意」,但希望台灣當局不判處死刑。據報陳願意承擔罪責,希望此決定亦有助「外面的哥哥姐姐」減輕憤怒令社會事件盡快平息。報道又引述,陳同佳對死者潘曉穎的家人表示最大歉意,希望獲原諒。報道稱,陳同佳出獄後會留港一段短時間與家人相聚,之後赴台,但台灣方面仍在商討。

聖公會教省秘書長管浩鳴接受香港01查詢時表示,現階段不便多言,著記者下周初再聯絡了解最新情況。管牡師接受港台訪問時指,陳同佳決定出獄後往台灣自首,而他在獄中亦知道自己的事件引起一連串的示威,認為自首可緩和反修例風波報導中指,管牧師有與陳同佳家人聯絡,他們亦支持陳同佳自首的決定,惟陳出獄後會於香港留一段時間,未必立即赴台。

據了解陳同佳獲釋後,香港法例上已無事可再跟進,自首與否由陳同佳個人處理,若他決定自首,要自行買機票到台灣。

管浩鳴係咩人?
先睇睇呢個政協網

http://www.bjzx.gov.cn/wspt/bjzxwycx/201803/t20180322_10429.html
原來係紅底牧師xx(

咁有幾紅?
我地睇睇耶撚大典
https://christard.fandom.com/zh/wiki/%E7%AE%A1%E6%B5%A9%E9%B3%B4%E4%B9%96%E8%B2%93%E8%AB%96?variant=zh-hk
香港聖公會教省秘書長管浩鳴昨在商台節目中力撐政改袋住先,更以「主人與貓」比喻中港關係。他自稱最近開始飼養小貓,雖然很多朋友指貓會抓壞傢俬,但他沒有用籠困住小貓,「我發現同佢相處嘅過程中,佢好乖,咁我就畀好大嘅空間佢」。

獲前特首董建華招攬為「團結香港基金」顧問的管浩鳴認為,一人一票就是真普選,涉及買票的行為才算假普選,「我自己個人覺得呢個真係普選」。他形容政改雖有沙石,但方向正確,即使最後只有三人出閘,但至少有競爭,「好大步伐嘅進步,過往殖民地政府揀都冇得揀」,認為目前應先讓方案通過,「下一步再討論提名程序」。 管浩鳴又說提委會有其意義,可維持遊戲的基本界線,「唔可以話選出嚟嘅唔幫中央人民政府去管治香港,甚至日日去搞一啲港獨,甚至同中國更加分裂」。他指政改正是用了太激烈的方法表達,導致「今日咁嘅結 果」,現階段港人應表現出文明、理性,「任何嘢如果想要放寬一啲,或者畀我哋更多自由,係視乎我哋嘅表現」,若港人希望《基本法》再多50年不變,「我哋 就要表現得令中央政府放心一啲」。

被問到特首梁振英應否為港現況負責,管浩鳴指梁作為首長須對香港整體事務負責,而他平日接觸的梁振英平易近人,公道地說梁也承受很大壓力。他又指部份中港矛盾主因是一國兩制在香港實現得太好,認為若人大當年釋法,雙非問題或不會出現,指公眾不應把太多罪名放在中央身上。

再比多少少reference大家睇:
立場: 2017/7/31 — 7:35
指一地兩檢為港人好 管浩鳴:我問自己良心 不見得中央會令港人受害
https://bit.ly/33I1DaN

立場: 2018/4/4 — 13:29
狠批戴耀廷 聖公會管浩鳴:撩交打、癡人說夢話 「唔係造反使咩驚 23條?」
https://bit.ly/2MPDto4

去到呢到,究竟政府同共狗玩緊D咩呢?#:)#dog

 

Source: https://lihkg.com/thread/1663085/page/1

 

Source: https://lihkg.com/thread/1662585/page/1

 

留言