黃家強和日籍太太Makiko育有分別10歲黃慶譽及5歲黃曜陽。鮮有露面的「小星二代」慶譽原來身高已達爸爸的膊頭,樣子似足媽媽。家強兩個仔就讀國際學校,談及管教兒子問題。

家強自言小時候和亡兄黃家駒通街走如「野孩子」,當年父母會給他們幾蚊落街「自己搞掂」,但覺得時代不同,故管教小朋友也不能依舊一套。「我哋從來冇畀零用錢個仔,咁細個做乜咁快要錢,唔想佢哋咁快有錢嘅觀念,零食我哋會買畀佢,佢根本唔知有出街買零食呢樣嘢。」

家強自誇由父母安排的零食不會令慶譽感「失禮」,他笑言:「佢同學仔啲零食得兩舊蕃茄、兩粒蘿蔔咋,我個仔有包薯片已經好好。」

家強覺得小朋友有基本生活物質就足夠,課餘時間亦毋須太多自由,但強調一切都出於關愛非專制。

「佢哋冇得一個人出街㗎,家陣好多拐子佬、戀童癖,我好驚,對社會好冇安全感,如果要玩就叫同學仔嚟我屋企,或者老婆帶佢哋去club house;佢哋每日只可以有半小時玩iPad同睇電視嘅兒童節目,冇睇過啲電視劇,因為我唔想佢咁快做老人精。」

作為父母在兒子學習方面也會作出「讓步」,正如囝囝只識普通話、日文及英文,但不懂廣東話,他覺得:「廣東話發音好難,如果再迫佢學埋廣東話,怕佢哋負荷太重搞到變啞呀。」

至於兩個仔可有遺傳他的音樂才華?家強謂慶譽4、5歲在強迫下學鋼琴,當年見兒子不情願,曾跟太太說不用學,但家強指太太:「係唔理佢鍾唔鍾意都要學,依家咪幾好,佢對音樂開咗竅,老師話佢吹小號好有天分,佢知音樂要有基本功,唔使逼自己都繼續練鋼琴。」

 

(on.cc 東網)

留言